Usabaa
Image default
Business / Transportation and Logistics

Hoe milieubelastend is een wegwerpbeker nou?

 

Vaak wordt er gedacht dat plastic of kartonnen koffiebekertjes op kantoor weliswaar zeer handig en goedkoop zijn, maar de milieubelasting wordt over het algemeen flink in twijfel getrokken; men is in de veronderstelling dat de herbruikbare, stenen mok een stuk milieuvriendelijker is. Dit is echter lang niet altijd het geval. Er is namelijk veel energie nodig om de mokken te kunnen produceren, waarna deze ook nog eens getransporteerd moeten worden en tot slot wordt ook bij het wassen (zowel met de hand als in de vaatwasser) een hoop energieverbruik. Maar hoe zit het met de verschillende wegwerpbekertjes?

Plastic

Plastic bekers zijn niet de meest milieubelastende bekers. Wanneer ze goed gescheiden ingezameld worden, zijn ze namelijk relatief makkelijk te recyclen. Echter doet niet iedereen dit. Bovendien worden er bij hete dranken vaak meerdere bekertjes tegelijkertijd gebruikt.

Karton (PLA-coating)

De kartonnen bekers met PLA-coating aan de binnenkant zijn weliswaar biologisch afbreekbaar, maar dit afbreekproces duurt vaak zo lang, dat veel afvalverwerkers deze alsnog doorsturen naar de verbranding. Hierdoor wordt het groene effect weer teniet gedaan.

Karton (PE-coating)

Kartonnen bekers met PE-coating hebben een betere kwaliteit coating dan de PLA-coating. Hierdoor is er minder karton nodig. Dit maakt de kartonnen bekers met PE-coating ruim een derde zuiniger dan de bekers met een PLA-coating. Wel wordt ook hier vaak een extra bekertje gebruikt om de warmte minder te voelen, wat het effect juist weer opheft.

Eigen gebruik

Bij zuinig gebruik is de plastic of kartonnen wegwerpbeker over het algemeen iets zuiniger dan de ouderwetse mok. Wanneer je naar de verschillende materialen kijkt, hebben ze echter allemaal hun voor- en nadelen, daar ze op verschillende manieren worden gebruikt. Wil je dan ook zuinig met het milieu omgaan, twijfel dan niet over welke wegwerpbeker je besteld, maar denk eerder na hoe je zo zuinig mogelijk met de bekertjes omgaat. Op Koffiebekerbestellen.nl kun je hier meer over lezen.