Usabaa
Image default
Business / Transportation and Logistics

Met houtdraadbouten klaar je de klus

Houtdraadbouten heb je als goede klusser vast al wel eens zien liggen in de bouwmarkt maar misschien weet je niet goed dat ze zo heten. Het zijn bouten die uitermate geschikt zijn om hout op hout constructies aan elkaar te maken. Niet echt verrassend waarschijnlijk als je naar de naam krijgt die de bouten gekregen hebben. Ook deze doe-het-zelver heeft de bouten ontdekt en er al de nodige ervaring mee die ik dan ook graag even met de lezers wil delen.

Wat zijn houtdraadbouten precies?

Houtdraadbouten zien eruit als een soort combinatie van een schroef en een spijker. Het bovenste deel van de bout heeft een veelal platte kop waaronder een stukje glad materiaal zit. Daaronder zit een gedeelte met schroefdraad dat je in het hout kunt draaien. Bij houtdraadbouten gebruik je wel pluggen zoals ook bij gewone schroeven het geval is.

Wel of niet voorboren

Houtdraadbouten kun je gebruiken voor verschillende soorten hout. Dit kan zachter hout zijn maar ook voor hardhout zijn ze zeker geschikt. Zorg er bij hardhout wel altijd voor dat je de gaten eerst goed voorboort voordat je de bouten erin draait. Bij een zachtere houtsoort kun je ook voorboren maar dit hoeft niet altijd.

Bouten van divers materiaal

Houtdraadbouten worden van verschillend materiaal gemaakt. Zo zijn er verzinkte stalen exemplaren te koop maar kun je ook kiezen voor roestvrijstalen bouten. Daarnaast zijn er ook zwarte bouten te koop. Deze hebben verzinkt staal als basis maar zijn voorzien van een zwarte coating. Deze zorgt ervoor dat de bouten minder snel roesten of corrosie vertonen. Welke bouten je kiest hangt zeker af van de klus die je ermee wilt klaren. Als je een bouwwerk buiten maakt dat veel in weer en wind komt te staan is het zeker verstandig voor bouten te kiezen die minder snel roesten.

Zorg voor goed bijpassende pluggen

Zorg er altijd voor dat je bijpassende pluggen hebt als je met houtdraadbouten werkt. Ook gereedschap zoals een goede boor is zeker aan te raden. Als je eerst voorboort hechten de bouten zich namelijk het beste en beschadig je het hout minder snel.

Kies voor de juiste maat

Houtdraadbouten zijn niet alleen in verschillende soorten maar ook in verschillende maten te koop. Kijk altijd goed voordat je aan een klus begint welke bouten je nodig hebt. De lengte is zeker ook van belang als je iets in elkaar wilt zetten. Kies je voor te korte bouten dan loop je kans dat iets niet goed vast komt te zitten maar met te lange bouten blijf je draaien totdat het vastzit. Op die manier maak je te grote gaten in het hout die helemaal niet nodig zijn. Let ook goed op dat je ze niet door het hout heen draait en ze er aan de onderkant weer uitkomen. Dat heeft namelijk weinig zin maar zorgt er ook nog eens voor dat je jezelf lelijk pijn kunt doen aan de onderkant als daar eens scherp puntje uitsteekt. De klusser spreekt hier dan ook uit eigen ervaring helaas.